GOTT TIPS TILL ALLA BILÄGARE

Tips! Här kan ni köpa fälgar från 16 tum till 22 tum och däck till billigare priser Vi har sedan 2009 jobbat med ABS Wheels och kan därför rekommendera deras sida. Hoppas att du finner bloggen rolig och kul. Vill du kontakta oss så kan du göra det på jaramasverige@gmail.com

fredag 12 oktober 2012

Entusiastbilstips: Alfa Romeo Montreal

Att döpa bilar efter städer är inget ovanligt i Italien. Det finns det flera exempel på från både Alfa Romeo och Ferrari. Dock brukar det vara frågan om italienska städer, men det finns ett undantag; Alfa Romeo Montreal. Hur kommer det då sig att de så vanligtvis ganska hemkära italienarna väljer att döpa en bilmodell, och en av de värre dessutom, efter en stad i Kanada?

Svaret ligger i att modellen togs fram och presenterades i samband med världsutställningen i Montreal 1967, då som konceptbil och utan namn. När modellen tre år senare var klar för produktion följde namnet Montreal helt enkelt med. Jämfört med konceptbilen hade man dubblat motorstorleken(!) och det rådde därmed inget tvivel om att detta var en sportbil att visa respekt för. Lägg därtill Montrealens säregna design med halvt "ribbade" frontrålkastare (design av Marcello Gandini vid Bertone design studios) och den lilla och varvvilliga 2,6 liters V8:an och habegäret är totalt.

Alfa Romeo Montreal på Krapperup 2012 (Foto: M. Forsell)

Modellen blev dock dyrare än konkurrenterna och blev därför ingen direkt succe, men den höll ändå ut i 7 år och tillverkades under dessa år i knappt 4000 exemplar. Tack var detta är det en relativt eftersökt entusiastbil idag. Just nu ligger ett ovanligt fint exemplar på Blocket och vi avundas så den lyckliga köparen av detta fina fordon.

Jag har själv varit i Montreal ett par gånger och även i just en av de byggnader som 1967 en gång tillhörde världsutställningen, Expo 67. Numera inhyser byggnaden ett Casino som tyvärr inte gav några större utdelningar just den dagen jag var där.

Montreal från ovan (Foto: M. Forsell)

Gigantiska ekorrar i utkanten av Montreal (Foto: M. Forsell)

1 kommentar :