GOTT TIPS TILL ALLA BILÄGARE

Tips! Här kan ni köpa fälgar från 16 tum till 22 tum och däck till billigare priser Vi har sedan 2009 jobbat med ABS Wheels och kan därför rekommendera deras sida. Hoppas att du finner bloggen rolig och kul. Vill du kontakta oss så kan du göra det på jaramasverige@gmail.com

tisdag 5 juli 2011

Bilar från Schweiz del 3: Chevrolet...?

Då fortsätter vi artikelserien om bilar med ursprung Schweiz. Ett land ni kanske inte alltid kopplat till fordonsindustrin utan mer till choklad och precisa kvalitetsurverk. Kanske rynkar ni än mer på ögonbrynet när ni läser den senare delen av rubriken... Chevrolet, men det är ju ett amerikanskt bilmärke! Sanningen ligger så klart någonstans mitt mellan. Så här ligger det till.

Chevrolet Classic Six - Första bilen med namn efter Louis Chevrolet.

Det var Louis Chevrolet, tillsammans med William "Billy" Durant, som grundade Chevrolet 1911. Louis, född i Schweiz och uppvuxen i Frankrike, hade sedan barnsben mekat med allt från cyklar till enklare motorfordon. Efter flytt till New York i USA bättrade han på CV:t med diverse ingenjöruppdrag hos dåtidens största biltillverkare Dion-Bouton. Under århundradets två första decennier hade Louis dessutom en väldigt framgångsrik racingkarriär då han bl.a. tävlade för Fiat och Buick.

Louis brann för bilbyggandet och hade fartkänslan i blodet, och lämnade (antagligen just därför) Chevrolet redan 1914 då Durant styrde om verksamheten mot en mer bruksorienterad biltillverkning för att kunna konkurrera mot Ford. Louis fortsatte sin motorkarriär i annat företag men det rådande ekonomiska klimatet gav allt annat än vind i seglen. 1941 dog Louis Chevrolet, men framstår i dagens ljus som en väldigt passionerad motorentusiast med mer sinne för fart och känsla än kommersiell vinning och storskalighet.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar